Nasza wizja

Podczas tworzenia planu żywieniowego bierzemy pod uwagę i upewniamy się, że wszystkie indywidualne potrzeby i wymagania żywieniowe są spełnione.
Wykorzystujemy, propagujemy i udostępniamy najbardziej aktualną wiedzę na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na procesy metaboliczne organizmu.

Wierzymy, że

Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego zdrowia. 
Zdrowie to podstawa satysfakcji. 
Satysfakcja jest podstawą swobodnego rozwoju osobistego.

Historia sukcesu Metabolic Balance

We wczesnych latach 80-tych, kiedy dr Wolf Funfack przygotowywał doktorat na Wolnym Uniwersytecie w Berlinie, świat medyczny przechodził zmiany. Dr Christiaan Barnard właśnie zyskał międzynarodowe uznanie dzięki przeprowadzeniu pierwszego
na świecie przeszczepu serca. W tamtym czasie dr Funfack pracował nad bardziej przyziemnym i praktycznym tematem rozprawy: „Otyłość u niemowląt i małych dzieci”. Zamiast zadawać pytanie „Jak leczyć chorobę lub wymienić chore narządy?” dr Wolf skupił się
na  idei zachowania dobrego zdrowia. Po dziesięciu latach pracy
na oddziale kardiologicznym szpitala Moabit w Berlinie, zabrał rodzinę do Isen u podnóża Alp. Tutaj założył własną praktykę lekarską. Zaczął odnotowywać szybkie przybieranie na wadze wśród swoich pacjentów. Jednocześnie obserwował, że wraz ze wzrostem choroby pogorszają się zarówno wartości krwi pacjenta, jak i jakość jego życia, Wszystkich swoich pacjentów leczył najbardziej zaawansowanymi metodami w medycynie żywieniowej dostępnymi na świecie. Wydawało się jednak, że te metody działają tylko
na krótką metę. Zaczął też zauważać, że on również przybiera
na wadze, a wyniki jego krwi są coraz gorsze.

W tym czasie jego żona - Birgit - studiowała tajniki medycyny naturalnej. Rzuciła nowe światło na praktykę męża teoriami, jak ta,
że wszystkie procesy fizyczne powinny być postrzegane jako indywidualne procesy, na które wpływa wiele czynników. Zaczęli eksperymentować na sobie, obserwując, jak niewielkie zmiany w ich własnych nawykach wpływają na ich zdrowie i samopoczucie. Opracowując nowe teorie, zaangażowali innego eksperta, siostrę Birgit Funfack, Silvię Bürkle. Jako technolog żywności patrzyła
na żywność i jej skutki z innej perspektywy, co ogromnie wzmocniło ich dyskusje i nowe teorie.

Wydarzenia te zapoczątkowały Metabolic Balance. Silvia Bürkle sklasyfikowała wszystkie produkty spożywcze. Trzej założyciele ostatecznie sprawdzili dokładność swoich metod, testując na sobie pierwsze plany żywieniowe. Ich sukces był imponujący, a wieść szybko się rozeszła. Wkrótce wszyscy pragnęli wziąć udział w tym udanym przedsięwzięciu, a program Metabolic Balance stał się dobrze znany w Isen i okolicach. W krótkim czasie popularność metody sprawiła, że założyciele wraz ze sztabem innych specjalistów opracowali program komputerowy umożliwiający im tworzenie indywidualnych planów żywieniowych na większą skalę. Zaczęła się intensywna współpraca z lekarzami i naturopatami, by móc nadzorować rosnącą listę klientów.
Tak narodził się Metabolic Balance.

 

Oprogramowanie jest oparte na krajowych bazach danych żywności. Zasady Metabolic Balance opracowano w oparciu o wyniki światowych i własnych badań medycznych. Ten złożony program jest stale udoskonalany i dostosowywany do aktualnych osiągnięć naukowych.

Dzisiaj Metabolic Balance ma zasięg globalny. Podstawowa koncepcja indywidualności nie zmieniła się od czasu jej powstania. Ta indywidualność obejmuje plany żywieniowe, osobisty nadzór 
i radość, której doświadczasz, gdy sukces Metabolic Balance zaczyna działać na Ciebie.